Detaljne novosti

Tematsko putovanje do Đerdapa

Tim Haberkorna je iskoristio lepo septembarsko vreme za putovanje Dunavom od Beograda do Kladova i posetu znamenitostima i hidro elektrani Đerdap I 

Obišli smo tvrđave Smederevo, Ram i Dijana a poseban utisak je na nas ostavila obnovljena Golubačka tvrđava čija lepota može da se meri sa bilo kojom svetskom. Prolaskom kroz Gvozdenu kapiju ulazi se u područje Nacionalnog parka Đerdap koja nam je otkrila najdužu i najdublju evropsku klisuru gde je Dunav i najlepši i gde smo videli svedočanstva važnosti ovog dela naše zemlje još od doba Rimljana - od Trajanove table do ostataka mosta koji je još pre 2000 godina spojio obale Dunava. Posetili smo i arheološko nalazište Lepenski vir, jedno od najstarijih urbanih naselja Evrope i sveta koje predstavlja najveći domet kulture srednjeg kamenog doba (6.500. p.n.e.).

Kladovo će nam pored turističkog sadržaja ostati u sećanju po poseti hidroelektrani Đerdap I, sagrađene 1974. godine kao najveći projekat te godine u Evropi koji je značajno izmenio položaj Dunava, lokalnih sela kao i kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze u blizini. Imali smo sreću da u obilasku vidimo i remont jedne od 7 hidro turbina našeg dela elektrane.