Detaljne novosti

Obuka Haberkorn Srbija, građevina tima u Austriji

Na poziv Haberkorn GmbH Austria, sredinom maja organizovana je obuka sa akcentom na oplatnu tehniku zaposlenih iz Haberkorn Srbija tima zaduženog za rad i snabdevanje kupaca iz oblasti građevinarstva. Obuka se sastojala iz teoretskog dela kroz predavanje u prostorijama firme u Beču kao i kasnijeg obilaska gradilišta gde se mogla videti i praktična primena artikala iz Haberkorn asortimana koji su bili deo obuke.

Posebna pažnja na obuci bila je posvećana vodonepropusnim zidovima, odnosno artiklima iz Haberkorn asortimana za sprečavanje prodora vode na spojevima zidova spajanih iz više faza. Takođe, predstavljena su i nova rešenja za sprečavanje prolaska vlage na prodorima vodovodnih, kanalizacionih, i električnih vodova kroz temelje objekata renomiranog nemačkog proizvođača Mastertec.

Prvog dana obuke nakon teorijskog dela, praktičnu primenu navedenih rešenja kao i ostalog asortimana Haberkorna, viđeni su na gradilištima firmi Strabag (Triesterstrasse) i Gerstal (Absberggasse) lociranih u Beču iz domena visokogradnje. Ove posete su bile odlična prilika da se povuku paralele u odnosnu na građevinsku praksu i primenjenje tehnika sa gradilišta u Srbiji.

Drugog dana obuke, organizovana je poseta mega projektu “Semmering Basistunel” koji se izvodi u saradnji Austrije i Švajcarske vlade. U pitanju je deonica železničkog tunela Fröschnitzgraben SBT 2.1 sa dve trake koji prolazi ispod planinskog venca Seemering, vrednosti projekta od 5milijardi€ sa ciljem da se postojeća ruta smanji za 30minuta dok bi kroz sam tunel vozovi saobraćali brzinom od čak 230km/h. Pre same posete tunela, posećena je fabrika za proizvodnju betonskih prstenova firme Swietelsky koji se postavljaju u tunelu kao i moderan info muzej projekta od strane investitora ÖBB-Infrastruktur AG.

Poseta tunela bila je impresivna imajući u vidu ulazak u sam tunel kroz 400m duboko okno odakle se vrši iskopavanje dve paralelne cevi u oba pravca. Svi učesnici su upoznati sa svim aspektima jednog ovakvog projekta, kao i sa načinom učešća Haberkona sa svojim asortimanom i logistikom u jednom ovakvom projektu kao pouzdanog dobavljača.

Kao dokaz da se sa poslom mogu spojiti i lepa iskustva, dokazuje druženje zaposlenih iz Srbije sa kolegama u Austriji obilaskom raznih znamenitosti u Beču kao i tipičnih Austrijskih restoran. Na kraju ove posete Austriji, može se zaključiti da su zaposleni Haberkorn Srbije stekli nova znanja koja će moći primeniti u svom aktivnom praćenju i snabdevanju svih gradilišta iz domena visokogradnje, niskogradnje ali i velikih projekata na teritoriji Srbije, Crne Gore, Makedonije i BIH za koje su zaduženi.